De voorbije kerstvakantie kwamen er 336.000 bezoekers naar Brugge. Dat is een derde minder dan tijdens de kerstvakantie van 2015. Dat heeft verschillende redenen, maar toch maakt HoReCa Brugge zich zorgen. "De kerstmarkt en de eindejaarsactiviteiten moeten vernieuwd worden." Tussen 24 december 2016 en 6 januari 2017 werden er 336.000 bezoekers geteld in de binnenstad van Brugge. Dat blijkt uit de Bezoekers Barometer Brugge, waarbij bezoekersaantallen in kaart worden gebracht op basis van mobiele telefoniedata. Vooral in de eerste week was het gezellig druk met net geen 200.000 bezoekers. In de tweede vakantieweek was het beduidend kalmer met 136.000 bezoekers. In totaal kwamen een derde minder bezoekers naar Brugge. Gemiddeld 24.000 mensen per dag bezochten Brugge. "Het is niet enkel de crisis en de terreur, ook de periode van de vakantie was niet ideaal", reageert burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Vorige keer lag de volledige kerstvakantie in de de maand december. Begin januari is nooit een succes voor het toerisme. De vakantie voor de Britten en Fransen viel deze keer ook niet samen met de onze. Op 2 januari waren zij al weer aan het werk. Ook het feit dat Kerst en Nieuwjaar op een zondag vielen, speelt mee. Daardoor waren er geen dubbele weekends. Het was een kerstvakantie met twee gezichten. De eerste week waren er 6 procent meer bezoekers en zelfs plus 5 procent bij de verblijfstoeristen. De tweede week was er een terugval." Mobiliteit een ramp Bij HoReCa Brugge bevestigen ze de minder goede cijfers. "De vakantie was geen ramp, maar toch veel minder goed dan verwacht", zegt voorzitter Karel Hessels. "Ik baat zelf twee hotels uit en ik heb het net als iedereen in de sector gevoeld. Er zijn wel weer meer Fransen en Engelsen, maar de bezoekers uit verre landen blijven weg. Collega's die vooral met Amerikanen of Japanners werken, zien de toekomst niet rooskleurig. En de mobiliteit in Brugge was een ramp de laatste maanden", aldus Hessels. Karel Hessels wijst er bovendien op dat de Brugse kerstmarkt en de eindejaarsactiviteiten anders aangepakt moeten worden. "Iedere gemeente organiseert tegenwoordig iets. We krijgen overal concurrentie. We moeten dus wakker blijven en zoeken naar vernieuwing. Het heeft jaren geduurd om ons eindejaar tot een succes te maken. Maar nu zie je dat overal. We moeten met iedereen rond de tafel zitten om een nieuwe aanpak uit te werken." Burgemeester Landuyt vindt een nieuwe invulling van het eindejaarsgebeuren in Brugge een goed idee. "Ze hebben een punt en ik deel de mening dat er een opfrissing nodig is. Maar het is het Brugs Handelscentrum dat de kerstmarkt uitbaat, niet de stad."
gepost 8 years ago, op maandag, 9 januari 2017 door
De voorbije kerstvakantie kwamen er 336.000 bezoekers naar Brugge. Dat is een derde minder dan tijdens de kerstvakantie van 2015. Dat heeft verschillende redenen, maar toch maakt HoReCa Brugge zich zorgen. "De kerstmarkt en de eindejaarsactiviteiten moeten vernieuwd worden."
Tussen 24 december 2016 en 6 januari 2017 werden er 336.000 bezoekers geteld in de binnenstad van Brugge. Dat blijkt uit de Bezoekers Barometer Brugge, waarbij bezoekersaantallen in kaart worden gebracht op basis van mobiele telefoniedata. Vooral in de eerste week was het gezellig druk met net geen 200.000 bezoekers. In de tweede vakantieweek was het beduidend kalmer met 136.000 bezoekers. In totaal kwamen een derde minder bezoekers naar Brugge. Gemiddeld 24.000 mensen per dag bezochten Brugge.
"Het is niet enkel de crisis en de terreur, ook de periode van de vakantie was niet ideaal", reageert burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Vorige keer lag de volledige kerstvakantie in de de maand december. Begin januari is nooit een succes voor het toerisme. De vakantie voor de Britten en Fransen viel deze keer ook niet samen met de onze. Op 2 januari waren zij al weer aan het werk. Ook het feit dat Kerst en Nieuwjaar op een zondag vielen, speelt mee. Daardoor waren er geen dubbele weekends. Het was een kerstvakantie met twee gezichten. De eerste week waren er 6 procent meer bezoekers en zelfs plus 5 procent bij de verblijfstoeristen. De tweede week was er een terugval."
Mobiliteit een ramp Bij HoReCa Brugge bevestigen ze de minder goede cijfers. "De vakantie was geen ramp, maar toch veel minder goed dan verwacht", zegt voorzitter Karel Hessels. "Ik baat zelf twee hotels uit en ik heb het net als iedereen in de sector gevoeld. Er zijn wel weer meer Fransen en Engelsen, maar de bezoekers uit verre landen blijven weg. Collega's die vooral met Amerikanen of Japanners werken, zien de toekomst niet rooskleurig. En de mobiliteit in Brugge was een ramp de laatste maanden", aldus Hessels.
Karel Hessels wijst er bovendien op dat de Brugse kerstmarkt en de eindejaarsactiviteiten anders aangepakt moeten worden. "Iedere gemeente organiseert tegenwoordig iets. We krijgen overal concurrentie. We moeten dus wakker blijven en zoeken naar vernieuwing. Het heeft jaren geduurd om ons eindejaar tot een succes te maken. Maar nu zie je dat overal. We moeten met iedereen rond de tafel zitten om een nieuwe aanpak uit te werken."
Burgemeester Landuyt vindt een nieuwe invulling van het eindejaarsgebeuren in Brugge een goed idee. "Ze hebben een punt en ik deel de mening dat er een opfrissing nodig is. Maar het is het Brugs Handelscentrum dat de kerstmarkt uitbaat, niet de stad."