gepost 8 years ago, op dinsdag, 10 januari 2017 door

Een groep Brugse brandweermannen vreest dat door een nieuwe regelgeving de optimale hulpverlening in het gedrang komt. "Het is voortaan mogelijk dat we niet kunnen uitrukken met onze ladderwagen vanuit de voorpost. Bij een brand op de eerste verdieping of hoger gaan zo cruciale minuten verloren", zeggen de brandweermannen. Een directe oplossing zit er niet meteen in.
Het nieuwe zonale systeem is al een tijdje in voege. Toch vrezen enkele brandweermannen uit Brugge voor een rampscenario in de toekomst. Op dit moment zitten er standaard acht mensen in de voorpost aan de Warandebrug. Bijna continu zijn twee van hen onderweg met de ziekenwagen, die zo'n 1.750 ritten per jaar doet. De zes overige brandweermannen konden zich in het verleden splitsen om bij een brand zowel met de brandwagen als de ladderwagen uit te rukken. "Maar door de nieuwe regeling moeten we verplicht met zes brandweermannen in de brandwagen zitten. Daardoor moeten we de ladderwagen laten staan", zeggen de brandweerlieden, die anoniem getuigen. "Een gevaarlijke situatie. Stel je maar eens voor dat we bij een brand op de eerste of tweede verdieping niet meteen kunnen beginnen blussen. In dat geval moeten we wachten op de komst van een ladderwagen uit een naburige kazerne."


Extra mensen
Een oplossing ligt volgens de brandweermannen voor de hand. "Extra mensen in de voorpost, zodat we altijd met de brand- én ladderwagen kunnen uitrukken. Het is de nachtmerrie van elke pompier om machteloos toe te kijken door materiaal die niet meteen voorhanden is", klinkt het. Op een directe oplossing hoeven ze alvast niet te rekenen. Volgens de verantwoordelijken is het zonaal systeem net in het leven geroepen om de onderlinge samenwerking tussen de kazernes te versterken én is er maximaal een verschil van anderhalve minuut voor alle middelen ter plaatse zijn. Nieuwe veranderingen zijn dus niet meteen aan de orde. (MMB/JHM)


  • Bron: Het Laatste Nieuws