Categorie: Nieuws uit de regio

Autovandalen teisteren hubert malfaitplein

gepost 8 years ago, op zaterdag, 7 januari 2017 door

Het Hubert Malfaitplein in Astene heeft te kampen met voorlopig onbekende autovandalen. Buurtbewoners treffen hun geparkeerde wagen vaak aan met krassen of kapot gestoken banden. "Ik heb de voorbije jaren al voor meer dan 3.000 euro kosten gehad. Nu huur ik een garagebox", zegt Christophel Decock uit de Dorpsstraat. De politie doet een oproep om verdachte handelingen te melden.


De Astenaren die in de buurt van het Hubert Malfaitplein wonen, schrikken niet meer op wanneer je hen aanspreekt over autovandalisme. Het probleem begon zo'n zes jaar geleden, maar de laatste weken krijgt de politie meer en meer meldingen binnen van krassen en plat gestoken banden.


Al zeven slachtoffers
Nu hebben autovandalen het vooral gemunt op deelgemeente Astene. "Voorlopig zitten we aan vier feiten van vandalisme in een tweetal weken tijd", zegt politiewoordvoerster Julie Van den Heede. "Eind december vonden er twee feiten plaats, begin januari waren er ook al twee aangiften. Maar dat aantal zal nog toenemen. Onze wijkagent had al van zeker drie benadeelden gehoord dat ook zij een klacht zouden indienen tegen onbekenden. Dat brengt het totale aantal al op zeven. Ook in augustus van vorig jaar werd er op dezelfde plaats een auto bekrast. In vier gevallen werden de banden plat gestoken, twee wagens werden bekrast terwijl een auto zowel bekrast werd als de banden werden plat gestoken."

De feiten doen denken aan begin januari 2013, toen het centrum van Deinze ook werd opgeschrikt door vandalen die een spoor van vernieling hadden veroorzaakt. Zo werden er maar liefst twintig auto's bekrast in de Oude Brugsepoort, het Martensveld, in de buurt van het VTI, de Leiedam, de Leon Declercqstraat, de Oostmeersdreef, de Neerleie en de Bisschop Calewaertlaan, Karel PicquƩlaan, Priester Joris Eeckhoutlaan en de Sint-Hubertusstraat.

"Het begon zes jaar geleden, toen de banden van mijn caravan een voor een plat werden gestoken", getuigt Christophel Decock uit de Dorpsstraat.


Garagebox gehuurd
"In het begin denk je niet aan kwaad opzet, maar na de derde band begint het toch verdacht te worden. Ondertussen werden ook alle banden van mijn Isuzu kapot gestoken en net voor nieuwjaar moest ook mijn camionette van het werk eraan geloven. In heb het pas gemerkt toen ik in Groot-Bijgaarden was, gelukkig is er niets erger gebeurd. Maar het zijn niet alleen de banden, ook al deze voertuigen zaten onder de krassen. In totaal heb ik al meer dan 3.000 euro kosten gehad, maar voor de banden komt de verzekering niet tussen. Mijn Isuzu heb ik ondertussen verkocht, maar door de krassen was die 6.000 euro minder waard. Nu huur ik een garagebox in de Achterstraat, nog eens een bijkomende kost van zo'n 600 euro per jaar. Ik laat alleszins geen voertuig meer achter op dat plein. Na een nacht gebeurt er niets, maar laat je auto er wat langer geparkeerd staan en je hebt gegarandeerd prijs."

"Woensdagochtend had ik ook een platte band en de week ervoor was mijn auto volledig bekrast", zegt een buurtbewoner, die anoniem wenst te blijven. "Er zat ook een deuk achteraan in de vorm van een vuist en het Ford-plakkaatje werd eraf getrokken. De auto van mijn vrouw had ook al tweemaal een lekke band. Wij durven onze wagen er niet meer te parkeren en we zetten ze verderop in de straat. Ik heb eergisteren aangifte gedaan bij de politie; dit moet echt stoppen."


Politie rekent op burgerzin
"We sturen geregeld patrouilles langs, maar we rekenen ook op de burgerzin van buurtbewoners en passanten", zegt Julie Van den Heede. "Zo kunnen we alle nuttige informatie verzamelen om deze feiten op te helderen Als je verdacht gedrag ziet op de parking bij geparkeerde voertuigen, bel dan onmiddellijk 101. Indien je momenteel over relevante informatie beschikt, willen we je vragen om ons te contacteren op het algemeen telefoonnummer 09 381 41 00 of de wijkinspecteur [email protected] in te lichten over de feiten."


  • Bron: Ingestuurd bericht